logo


De geschiedenis van deze bus:

Op 30 juni 1953 kwam deze Mercedes bus nieuw in dienst bij Vermaat Autobedrijf NV in Hellevoetsluis.
Mercedes Benz ontwikkelde het O3500 chassis na de oorlog, in de periode 1949 – 1955 werden 6049 chassis geproduceerd, de meesten daarvan werden door Mercedes Benz zelf maar ook bij enkele andere bekende Duitse carrosseriebedrijven van een opbouw voorzien, buiten Duitsland zijn maar weinig opbouwen op dit chassis gemaakt.
Den Oudsten in Woerden voorzag het chassis van een fraaie carrosserie, die voldeed aan de verwachtingen van Vermaat en daardoor nogal afwijkt van de standaard fabriekscarrosserieën van Mercedes. Er zijn 29 comfortabele stoelen aangebracht.
Den Oudsten legde zich voornamelijk toe op stad- en streekbussen, er zijn slechts weinig touringcars ontstaan. Ook werd zelden een Mercedes chassis opgebouwd, de wagen van Vermaat is dus uniek in meerdere opzichten.

De geschiedenis van het bedrijf Vermaat gaat terug naar 1872, het bedrijf hield zich bezig met goederenvervoer, vervoer per luxe paardenkoets en het slepen van zeilschepen door het Kanaal van Voorne. Het bedrijf had de beschikking over een groot aantal paarden.
Een verdere ontwikkeling was vanaf 1923 het gemotoriseerde personenvervoer, de 1e buslijn van Hellevoetsluis naar Rockanje werd gereden met een 14 persoons T-Ford (deze bus is in 2016 in het bezit gekomen van SVA). In 1954 werden de lijndiensten onder gebracht bij de Rotterdamse Tram Maatschappij (RTM).

Het reisbureau Europa Express ontwikkelde zich verder. Met de luxe Parlor-Cars reisde men naar alle landen van Europa, inclusief Rusland en andere landen achter het ijzeren gordijn, Anatolië, het Aziatische deel van Turkije alsmede Marokko. Europa Express had opdrachtgevers uit alle werelddelen, leeuwenaandeel van het vervoer vormt het vervoer van Engelsen en Amerikanen.
Vermaat Autobedrijf had op het hoogtepunt een wagenpark van 106 autobussen, met 140 chauffeurs, terwijl het gehele personeelsbestand in Hellevoetsluis 235 medewerkers omvatte.
De bus-activiteiten werden beëindigd in 1989.

Chassis en motortype: Mercedes Benz O3500, dieselmotor OM312, 101 pk
Carrosserie: Den Oudsten, Woerden
Bouwjaar: 1953
Zitplaatsen: 29
Vorige eigenaar: Vermaat Autobedrijf NV, wagen 24
Naar SVA: augustus 2016