logo


Voor de geschiedenis van deze nieuwe bus de 908, een youngtimeruit uit 1996, in onze collectie gaan we even terug in de tijd. Eén van de eerste aanbestedingen voor het Openbaar Vervoer in Nederland betrof een kleine concessie in Limburg. dat was in december 1996. Omdat de Rijksoverheid graag nieuwe aanbieders op de markt wilde toelaten, werd gekozen bij de gunning voor een Amerikaans bedrijf: Vancom. De eigenaar was een nazaat van een Friese familie en heet Van der Aa. De tien bussen die voor de exploitatie nodig waren, werden ingezet in het Limburgse Heuvelland. De bussen werden geleverd door Berkhof uit Valkenswaard en allemaal van het type DAF ST200NL met 43 zitplaatsen en 30 staanplaatsen. Deze exploitant hield het niet lang vol want  al in 1998 op 24 mei deed Vancom de exploitatie over aan Arriva dat toen in Engelse handen was en werd geleid door het duo Arends & Samhout. Er werd geëxperimenteerd met de vorm van exploitatie: zogenaamde zelfsturende teams van chauffeurs werden opgezet, die de vrijheid kregen om zelf roosters en diensten in te delen. Hans Koning was daarvan destijds de geestelijke vader als baas van de exploitatie van deze concessie. De nieuwe concessionaris gebruikte dezelfde bussen als die van Vancom. Ook deze concessienemer hield het niet lang vol en op 6 mei 2002 werd de exploitatie ondergebracht bij de Connex Groep en werd de naamgeving aangepast: Limex. Bij instroom van nieuw materieel werd in de loop der jaren langzaam afscheid genomen van het bestaande wagenpark.De bussen verdwenen langzamerhand richting slopers en werden geëxporteerd.

Ook bus 908 werd op 28 januari 2005 verkocht en wel aan een touringcarbedrijf n.l. de firma Heijthuijzen te Elsloo waar hij hoofdzakelijk gebruik werd voor schoolvervoer en zwem- en gym-vervoer in en rond Stein/Elsloo met parknummer 71. Maar de bus verwisselde jaren later alweer van eigenaar! Op 23 augustus 2012 werd de bus verkocht aan ZN Reizen in Susteren die de bus op zijn beurt weer verkocht aan de “Vers Boerderij ‘t Zittterd” te Sint Odilienberg voor het vervoer van zijn seizoensarbeiders naar de aspergevelden.

Het kostte nogal wat zoekwerk in Limburg, maar uiteindelijk in eendrachtige samenwerking met de huidige concessionaris Arriva, is de bus in het bezit gekomen van de Stichting Veteraan Autobussen en natuurlijk ondergebracht in zijn thuisland, de Regio Limburg. De mooie bus 908 is keurig gerestaureerd en weer voorzien van de originele kleuren met het Arriva-logo als aandenken aan de toenmalige concessienemer en schenker van de bus. Het is de allerlaatste nog bestaande herinnering aan de Vancom/Arriva/Limex bussen die nog in Nederland verblijft en  nu wordt bewaard als Museumbus. Uiteraard te huur en in te zetten bij tal van evenementen!

 

Laat een bericht achter

*

Ontdek meer van Stichting Veteraan Autobussen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder