logo


20-SVA

Terug naar overzicht

De geschiedenis van deze bus

Eind jaren 70 is van Hool met het bouwen van touringcars van het type T8 Acron gestart.Tot half jaren 80 werden ze gebouwd op een Fiat chassis. Na die tijd is van Hool ook bussen gaan bouwen met een chassis van Volvo en MAN.
Er zijn ook T8 Acron bussen met een Mercedes Benz chassis. Het ontwerp was dermate succesvol dat het tot ver in de 90 er jaren heeft geduurd voordat de opvolger van de T8 genaamd T9 het levenslicht zag. Onze nieuwe van Hool T815 Acron is op 26 februari1987 op de weg gekomen bij de firma van Delen uit Barneveld en was daarmee een van de eerste T8 Acron’s op basis van een MAN chassis.
Op 21 februari 1995 is deze bus overgegaan naar de firma E. vd Broek uit Zundert en kreeg daar het wagenpark nummer 20. De bus heeft vele internationale ritten uitgevoerd. Door het teruglopen van de touringcarbranche was Van de Broek genoodzaakt deze bus af te stoten.
Wel stond hij er op dat de bus behouden bleef. Hierdoor kon SVA op 18 september 2013 deze bus verwerven om in de collectie op te nemen.
De 20 is de eerste bus in de SVA-collectie met motor en chassis van het fabricaat MAN en de tweede bus met een Van Hool carrosserie (de andere is de 7319).
Het bewijs dat het ontwerp van Van Hool zijn tijd vooruit was, blijkt uit de lange tijd dat dit type in productie is geweest en dat het publiek, hoewel deze bus ouder is dan menige lijnbus uit onze collectie, hem meestal jonger inschat dan dat hij in werkelijkheid is. Je ziet hem zijn leeftijd niet aan, zogezegd.
Direct na de opname in de SVA-collectie heeft de 20 een grondige opknapbeurt ondergaan waarbij alle ernstig aangetaste steunbalken en enige beplatingen zijn vervangen. Het chassis was verder in goede staat.
Spoedig zal de 20 ingezet worden als voorbeeld van touringcars uit de jaren 80 en 90 voor excursies en dergelijke soort ritten.

merk

:

Van Hool / T815 Acron

carrosserie

:

Van Hool – MAN

bouwjaar

:

1987

kenteken

:

BV-70-BG

zitplaatsen

:

50

soort bus

:

Touringcar

naar SVA

:

2013

vorige eigenaar

:

fa. van Deelen 26
fa. E vd Broek 20

inzetbaarheid

:

Deze bus is momenteel rijvaardig