logo


45-SVA

Terug naar overzicht

De geschiedenis van deze bus

Het in Enschede gevestigde lijndienst- en touringcarbedrijf TAD (voluit de Firma J.W. Bos & Zn. “Twentsche Autobusdienst TAD”) nam dit busje in 1963 in dienst. Op een chassis van Mercedes-Benz, met een voorin geplaatste motor, liet de TAD een 25-persoons carrosserie bouwen door een bedrijf dat in het westen van het land was gevestigd.
Dat was de firma Domburg uit Montfoort, een bedrijf met een lange historie en met een gevestigde reputatie als busbouwer van zowel streek-, stads- als toerbussen. Na zijn actieve periode bij de TAD werd de bus niet afgevoerd, maar bleef hij bewaard en werd hij zelfs nog opgeknapt. Zo leidde het Mercedesje eigenlijk jarenlang een bij velen onbekend bestaan in de TAD-garage. Met alle veranderingen bij de busbedrijven in het verschiet, waarbij uiteindelijk ook de TAD als zelfstandig bedrijf zou ophouden te bestaan, kwam echter het moment dat de bus niet langer bij zijn oude eigenaar kon blijven.
Gelukkig had die eigenaar het (museumbus)hart op de goede plek en hij benaderde de SVA-werkgroep Apeldoorn/Arnhem met de vraag of deze geïnteresseerd was in de bus. De leden van die werkgroep hoefden daar niet lang over na te denken en zo kon ook deze bus worden toegevoegd aan de SVA-collectie.

merk

:

Mercedes-Benz, type LP323

carrosserie

:

Domburg

bouwjaar

:

1963

kenteken

:

VB-60-29

zitplaatsen

:

25

soort bus

:

Touringcar

naar SVA

:

1990

werkgroep

:

Apeldoorn – Arnhem

vorige eigenaar

:

TAD 45

     

inzetbaarheid

:

Deze bus is momenteel rijvaardig