logo


46-SVA

Terug naar overzicht

De geschiedenis van deze bus

Zo eenvormig als het huidige streekvervoer soms lijkt te zijn, zo gevarieerd was dit vroeger.
Uiteraard waren er toen veel meer aparte bedrijven, met elk hun eigen identiteit. Vaak bleek die identiteit uit een bepaald type bus, geschilderd in de eigen kleur. Eén van die vele kenmerkende bedrijven was de firma W.C. Tensen uit Soest.

Jarenlang waren de rode bussen van dit bedrijf, met in gouden letters de bedrijfsnaam voluit op de zijkant, een vertrouwde verschijning in hun vervoersgebied. Dat was gelegen tussen Amersfoort, Hilversum en Nijkerk, met een samen met anderen geëxploiteerde uitloper naar Utrecht. Karakteristiek voor Tensen, dat overigens in 1980 opging in CN en in de VAD, was ook de grote merkentrouw. Door de jaren heen heeft het wagenpark vrijwel alleen uit bussen van het merk Volvo bestaan.

Een voorbeeld van zo’n Volvo is bus 46, die in 1961 in dienst kwam. De carrosserie werd gebouwd door het in Ridderkerk gevestigde bedrijf ZABO, vanaf begin jaren zestig de hofleverancier van Tensen. Opvallend bij deze bus is de ouderwets aandoende indeling, met de motor voorin naast de chauffeur. De instapdeur bevindt zich achter de vooras en de uitstapdeur is zeer ver naar achteren geplaatst.

Toen de bus in 1976 buiten dienst ging kon de SVA de wagen eigenlijk voor niets overnemen. In de meer dan 20 jaar dat de bus nu bij de SVA is, kon de restauratie van deze interessante wagen, die thans wordt beheerd door de werkgroep Apeldoorn/Arnhem, helaas nog steeds niet worden gerealiseerd. Er zijn in de loop der jaren wel enkele keren plannen gemaakt en mogelijkheden onderzocht, maar helaas zonder concreet resultaat.

Voorlopig is het voor deze rode Tensen bus dus nog even afwachten geblazen.

merk

:

Volvo, B615

carrosserie

:

Zabo

bouwjaar

:

1961

kenteken

:

UB-70-00

zitplaatsen

:

41

soort bus

:

Lijndienstbus

naar SVA

:

1976

vorige eigenaar

:

W.C. Tensen 46

inzetbaarheid

:

Deze bus is momenteel niet rijvaardig