logo


5A-SVA

Terug naar overzicht

De geschiedenis van deze bus

Een destijds bekend busbedrijf, waarvan de historie teruggaat tot 1938, was dat van de Firma Van der Meer uit Delft. Dit bedrijf voerde haar groepsvervoer en toerwerk uit onder de naam “Delfland Tours”.
Vanaf 1958 brak er voor dit bedrijf een nieuwe periode aan. De heer Voerman, die met de door hem opgerichte “Reisbureaux Speedwell” al enige jaren reizen organiseerde, kwam met Delfland overeen dat de Speedwellreizen voortaan zouden worden uitgevoerd door het Delftse bedrijf.
Daartoe werden in de loop der tijd verscheidene nieuwe, luxe touringcars in dienst gesteld. Zo ook in 1960, toen Delfland haar vloot uit­breidde met autobus nummer 54, een door Domburg uit Monfoort opge­bouwde Volvo. Het interieur hiervan was bijzonder riant. Comfortabele fauteuils, één rij in dubbele en één rij in enkele uitvoering. Door deze ruime opstelling telde de elf meter lange bus slechts 29 zitplaatsen.
In 1968 werd de bus echter omgebouwd, waarbij hij een interieur met 45 zitplaatsen kreeg en ook werd voorzien van stuurbekrachtiging. Na de volledige overname van Delfland door Speed­well in 1969, stond de bus voortaan als nummer 105 en later als 5 te boek.Nadat hij zijn laatste diensten voor de Speedwellorganisatie had verricht werd de Volvo door de heer Voerman als museumbus bewaard. Tijdens een transportrit liep de bus door een samenloop van omstandigheden echter motorschade op en moest hij worden teruggesleept naar de garage. Sindsdien deed de bus jarenlang als opslag- en verblijfwagen dienst. Eerst in Oud Gastel en later in Aalsmeer. In 1995 werd de motor echter gerepareerd en daardoor kwam er weer zicht op de volledige restauratie van deze touringcar.

merk

:

Volvo, Type: B655

carrosserie

:

Domburg

bouwjaar

:

1960

kenteken

:

TB-81-12

zitplaatsen

:

45

soort bus

:

Touringcar

naar SVA

:

1980

vorige eigenaar

:

Speedwell 105,  Delfland 54

inzetbaarheid

:

Deze bus is momenteel niet rijvaardig