logo


5-SVA

Terug naar overzicht

 

De geschiedenis van deze bus

Na de oorlog begonnen de gebroeders Van Doorne, die al eerder bekend waren geworden door de bouw van aanhangers, opleggers en speciale con­structies, ook met het bouwen van vrachtauto’s en bussen.
Het door DAF vanaf 1950 ontwikkelde autobusprogramma bestond uit verscheidene chassis­typen, die leverbaar waren met een Hercules benzinemotor of een Perkins dieselmotor. In 1956 kocht de firma S. Moorman & Zoon uit Den Helder een DAF-chassis met een Perkins diesel en liet dit opbouwen door carrosseriebedrijf Smit uit het Groningse Appingedam.
Smit maakte daar iets moois van: een carrosserie geheel in de stijl van die tijd, voorzien van een “fantasie-grille”, met veel chroomwerk. Ook het 37-persoons interieur, dat vergeleken met moderne touringcars nu erg eenvoudig overkomt, werd smaakvol uitgevoerd, in rood en crème kunstleer. De plakplaatjes op de ruit achter de chauffeursstoel getuigen van de vele binnen- en buitenlandse reizen die de DAF destijds heeft gemaakt.Maar ook voor hem kwam een tijd van gaan. Nadat de SVA bij haar evenement in Den Helder in 1973 al kennis had gemaakt met de bus en met zijn eige­naar, schonk de heer Moorman zijn DAF in 1975 aan de SVA. Later is de bus nog wel verschillende keren teruggegaan naar zijn oude eigenaar, die bereid was allerlei klusjes aan de wagen te doen. Ook de SVA zelf heeft inmiddels heel wat werk aan de bus verricht. Enige tijd geleden zijn de instapbak en een wielkast geheel vervangen, is het front opnieuw verchroomd en zijn in- en exterieur onder handen genomen. Hopelijk gaat hierdoor deze DAF-toerwagen, die voor velen de sfeer van schoolreisjes en dagtochten doet herleven, nog een lang leven tegemoet.

merk

:

Daf, Type: B1300 P468

carrosserie

:

Smit

bouwjaar

:

1956

kenteken

:

RB-99-82

zitplaatsen

:

37

soort bus

:

Touringcar

naar SVA

:

1975

vorige eigenaar

:

Moorman 5

inzetbaarheid

:

Deze bus is momenteel  rijvaardig