logo


3-SVA

Terug naar overzicht 

De geschiedenis van deze bus

Samen met zijn grotere broer, de Saurer nummer 4, is deze Zwitserse postbus een buitenbeentje in de collectie van de SVA.
Volgens haar statutaire doel richt de SVA zich immers op de Nederlandse autobushistorie. Toch werden beide bussen in de jaren zeventig aan de SVA-vloot toegevoegd.
Daarvoor waren twee belangrijke redenen. Ten eerste het feit dat in die tijd de SVA nog niet beschikte over gerestaureerde bussen die ook voor het grote publiek interessant waren en die “oud” overkwamen. De Zwitserse bussen met hun stoere neus gaven, hoewel ze nog niet zo heel erg oud waren, juist wél die indruk van “oude bus”. De tweede reden was de mogelijkheid om met name deze, voor het publiek aantrekkelijke, bussen in te zetten voor bijkomende activiteiten als trouwritten en filmopnamen. Daardoor konden de andere SVA-bussen worden ontzien.De kleinste van de twee Zwitsers, de Berna, was in 1950 speciaal gebouwd voor de lijn van Chur naar Tschiertschen. Vanwege allerlei beperkingen werden op deze lijn altijd speciale kleine en smalle busjes gebruikt. Voordat de wagen in 1974 naar Nederland kwam, deed hij vanaf 1962 nog dienst bij een particulier bedrijf in het Zwitserse plaatsje Bleiken. De bus is van puur Zwitserse origine. Zowel het onderstel en de motor, beide van het merk Berna, als de carrosserie, gebouwd door de firma Frech-Hoch, komen uit het Alpenland. Op een aantal van de specifieke kenmerken, zoals de rechtse besturing, het grote schuifdak en de speciale hendels aan de comfortabele banken, zal bij de bespreking van de Saurer nummer 4 verder worden ingegaan.

merk

:

Berna, type: 2UP240R2

carrosserie

:

Frech-Hoch

bouwjaar

:

1950

kenteken

:

BF-16-KB

zitplaatsen

:

21

soort bus

:

Zwitserse postbus

naar SVA

:

1974

vorige eigenaar

:

A. Graff, Bleiken (CH) busnr. 3

inzetbaarheid

:

Deze bus is momenteel rijvaardig